Cacocciuri chini

Carciofi ripieni

cacocciuri chini

Pigghiati 'na bella cacocciura,

(o macari dui, tri... a piaciri,

'nda stu casu aumendati

u pani e l'autri cosi);

lavatira/i cu l’acqua frisca,

allargatici i fuogghi

e minditira ri banna.

Purizziati u / i  strunzo/i

e minditiru/i macari ri banna.

 

Pigghiati cendu grammi di mullica

cu cinguanda grammi ri formaggiu

grattatu, (parmigianu,

 o, miegghiu, pecorinu),

jungitici u sari, e u pipispiezi, o

u peperonginu russu, si vi piaci chiossai;

jungitici l’agghiu, u pitrusinu,

e du firetti ri sardi sarati, si vi piacinu.

'mbastati sti cosi cu du cucchiarelli

ri uogghiu ri ariva.

 

Pigghiati a / i cacocciura/i,

largatici i fuogghi

e minditici l’imbastu

tra 'na fuogghia e l’autra.

 

Minditi a cacocciura, o

i cacocciuri 'nda 'na pignata,

(facennura/i ristari a dritta).

Jungitici u / i strunzo/i.

e facitiri cucinari cu coperchiu,

cu tandicchia ri acqua cu sari,

pi quarandacingu minuti.

 

Provati 'na fuogghia, cu tandicchia

ri inghiumi o un strunzu,

pi condrollari a cuttura.

 

Bon appititu! O bon bruru,

comu si dicia na vota a Rannazzu!

Pigliate un bel carciofo,

(o, magari due, tre a piacere,

in questo caso aumentate

gli altri ingredienti);

lavatelo/i con acqua fresca,

allargateci le foglie

e mettetelo/i da parte.

Pulite il / gambo/i

e mettetelo/i pure da parte.

 

Pigliate cento grammi di mollica

con cinquanta grammi di formaggio

grattuggiato  (parmigiano,

o, meglio, pecorino)

aggiungetici il sale e il pepe nero,o

 il peperoncino rosso, se vi piace di più;

aggiugetevi l'aglio, il prezzemolo,

e due filetti di sarde salate, se vi piacciono.

Impastate il tutto con due cucchiai

di olio d'oliva.

 

Prendete il / i carciofo/i,

allargateci le foglie

e metteteci l'impasto

tra una foglia e l'altra.

 

Deponete il carciofo, o

i carciofi in una pentola

(faendolo/i rimanere in piedi).

Aggiungeteci il /i gambo/i.

e fateli cuocere con il coperchio

con un po' d'acqua con un pizzico di sale

per quarantcinque minuti.

 

Provate una foglia e un po'

di ripieno, o anche un gambo,

per veficare la cottura.

 

Buon appetito! O buon pro vi faccia,

come si diceva nei tempi antichi a Randazzo!